Профилактика

Профилактика при възрастни

Редовните профилактични прегледи при денталния специалист на 6 месеца са от изключителна важност за Вашето добро орално здраве. Колкото по-рано бъдат диагностицирани различните стоматологични заболявания, толкова по-безболезнено и успешно ще бъдат излекувани те. Добрата профилактика включва редовно почистване на зъбен камък, поддържане на ежедневна устната хигиена и посещение при стоматолог за профилактични прегледи.  Правилната устна хигиена означава – миене на зъбите сутрин и вечер с четка и паста, ежедневно почистване на междузъбните пространства с конец за зъби или интердентални четки. За по-добър ефект съветваме използването на електрическа четка за зъби.

Регулярното посещение при стоматолог, на всеки 6 месеца, ще Ви спести много грижи и притеснения. Доста пациенти се сещат за нас, когато се появи болка или при съмнение за проблем. Тогава лечението е не само усложнено и продължително, но и по-скъпо.

Основните манипулации, които извършваме при профилактика са:

  • клинична орална хигиена (почистване на зъбен камък и полиране на зъбите)
  • запечатване на фисури и ямки при децата (силанизиране)
  • профилактика на венечни заболявания
  • смяна на остарели или не добре адаптирани пломби
  • други (в зависимост от обективното състояние)

Неизменна част от прегледа са указанията ни за поддържане на добра орална хигиена, предупреждения за влиянието на вредните навици и препоръки за храни и напитки. Информираме пациентите за зъбния статус и при необходимост изготвяме план на лечение.

Професионалното наблюдение ни позволява да предприемем своевременни мерки срещу потенциални увреждания. Ако спазвате указанията на лекуващия стоматолог, ще се радвате на естествени здрави зъби дълги години. Не чакайте болката да се появи! Погрижете се за зъбите си навреме!


Профилактика при деца

Основна роля на родителите е да създадат навици на децата за добра орална хигиена още в ранна възраст. Вашият личен пример също е от голямо значение за малчуганите. Фактът, че Вие сутрин и вечер миете зъбите си отправя послание към децата Ви за важността от грижа за устната хигиена. Ако е необходимо, ние  също ще Ви консултираме и ще Ви съдействаме за по-добра мотивация на детето. На първо време може да изберете заедно четка и паста за зъби и да прочетете интересна приказка по тази тематика.

Важна стъпка от ранната профилактика на детското орално здраве е  приучването на детето към редовно посещение в стоматологичния кабинет.  Ходейки на прегледи заедно, то свиква с обстановката и със стоматолога, което прави едно евентуално по-нататъшно лечение много по-приятно преживяване за Вас и за малкия пациент. Ранното откриване на кариеси скъсява времето за стоматологично лечение, което е по-щадящо за децата. Ние предразполагаме малките пациенти, подхождаме с търпение и ги награждаваме и поощряваме при завършване на манипулацията.

На профилактичния преглед ще поговорим за създаването на правилен хранителен режим, ще Ви информираме за ползите от флуорирането на млечните зъбки и от силанизирането при появата на първите постоянни зъби.


Профилактика при бременни

Профилактиката по време на бременността е най-доброто начало за майката и детето. С редовни посещения в кабинета, бъдещата майка може да се предпази от неизвестните рискове и в същото време да осигури развитието на здрави зъби за своето дете.

Последните научни изследвания показват, че пародонталните заболявания на бъдещите майки могат да предизвикат преждевременно раждане на бебето с ниско тегло. За своевременна и ефективна защита от стоматологични заболявания препоръчваме 2 профилактични прегледа по време на бременността, а именно в първия и третия триместър. Бъдещата майка ще получи указания от нас за правилна устна хигиена, а също така ценни съвети за денталното здраве на бъдещото й дете. Важна превантивна мярка е професионалното почистване на зъбите, което е от изключително значение за защита от пародонтални проблеми.

Съвет към бъдещите майки - Продължителното хранене с биберон може да бъде причина за развитието на кариеса от ранно детство. Когато децата са неспокойни, родителите посягат към шишето с биберон. Тази продължителна употреба на бебешката бутилка, която обикновено съдържа подсладени напитки е най-честата причина за така наречения кариес на ранното детство. Причината за появата му е факта, че зъбите са в постоянен контакт със сладки напитки или кисели течности.

Ако Вашето дете вече е навършило една годинка, но с всеки изминал ден прекарва все повече време с биберон в устата, ще трябва да поемете инициативата в свои ръце. При непрекъснатите смукателни движения, които детето прави, се нарушава нормалната захапка. По-късно неправилно се развива челюстта и се усложнява появата на постоянните зъби.

Винаги информирайте Вашия зъболекар за бременността си, по този начин той ще вземе под внимание потенциалните опасности при различните манипулации. Бъдещи майки, от Вас зависи здравето на Вашите деца. Бъдете решителни, но и последователни!


Почистване на зъбен камък

Зъбният камък е плака, която се образува най-често по задната повърхност на долните резци и външната  страна на горните кътници. Много често се наслагва по зъбите, които не участват активно в дъвченето и по страната, където има някакъв неизлекуван проблем. Начинът на хранене и видът на храната също спомагат за отлагането му.

Зъбният камък представлява зъбен налеп от калциеви соли, непочистени остатъци от храна, мъртви клетки от лигавицата. Неговата грапава повърхност предразполага задържането на микроби. Източник е на възпаление на венеца, лош дъх, стопяване на костта около зъбите и последваща тяхна загуба.

Зъбният камък не може да бъде премахнат в домашни условия. Неговото почистване се извършва с ултразвуков апарат поне веднъж в годината и ние го правим при първоначалния преглед. Премахваме надвенечен и подвенечен зъбен камък, след което зъбите се полират с AirFlow-апарат, който разпръсква вода смесена със сода под високо налягане върху повърхността на зъбите. С AirFlow се възвръща естествената белота и блясък за зъбите без увреждане на емайла. Полиране може да се извърши и с четка и полирна паста на бавни обороти на машината. Абразивите в пастата премахват оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайла и намаляват чувствителността.