Често задавани въпроси

1. Какво поема Здравната каса? 

Здравноосигурените лица над 18 год. имат право на един преглед и три лечебни дейности – пломби, вадене на зъб или тотална протеза. Здравната каса поема по-голямата част от цената на манипулацията като останалата се поема от пациента. За протезата се доплаща само за зъботехническата работа.

Здравноосигурените до 18 год. имат право на преглед и четири лечебни дейности – пломба, кореново лечение (най-много две) или вадене на зъб. В някои от манипулациите има минимално доплащане.

За бременни Здравната каса отпуска допълнително един преглед със снемане на зъбен статус.

Всички манипулации се отразяват в Здравната книжка.


2. Как да преодолея страха от посещение на зъболекарския кабинет?

Най - вероятно Вашата представа за зъболекар е твърде стара и свързвате посещението си с онази страшна машинка, която бръмчи и причинява болка. В съвременната дентална практика машините са съвършено нови, не само като дизайн и цветова гама. Оборотите на наконечника са много високи и се работи само под водно охлаждане за намаляване на болката. Прилагат се упойки за обезболяване. Колкото повече забавяте посещението при зъболекаря, толкова повече ще се увеличава страха Ви.


3. Трябва ли да посещавам зъболекар при условие, че нямам оплаквания от зъбите?

Посещението при стоматолог не трябва да бъде свързано с определено оплакване. Това че нямате болка не означава, че нямате проблем. Посещението при стоматолога ще помогне за откриване на проблеми по зъби, венци или пародонтит в много ранен стадий. Това е периода в който нямате обективни и субективни оплаквания. Здравната каса поема по един профилактичен преглед на здравноосигурен годишно.


4. Как да разбера коя четка за зъби е подходяща за мен и кога да я сменя?

Това е най-често задавания въпрос при нас. На пазара има огромно разнообразие от фирми и множество продукти за устна хигиена, което прави избора още по-труден.

Стоматологичният преглед при нас включва насоки за най-подходящите за вас средства и продукти за хигиена. Те не са универсални за всички и малко от пациентите знаят, че при неправилен избор и употреба може дори да си навредите. Например често срещаното изтриване и чувствителност на зъбите, неправилно почистване и много задържана плака.

Четката за зъби се сменя когато се деформират снопчетата от влакна. По-съвременните четки имат индикатор за смяна оцветен в синьо. При правилна употреба срокът е около 3 месеца.


5. Венците ми кървят когато си мия зъбите и имам лош дъх. На какво се дължи?

Най-честата причина за това е наличието на плака и зъбен камък. Едно професионално почистване с ултразвуков скалер и допълнителни указания за хигиена могат да решат проблема.


6. Как да разбера дали имам зъбен камък и как се почиства?

При наличие на зъбен камък зъбите обикновено са с жълто-кафеникав цвят около венеца. Откъм езика има наслояване, което може да Ви дразни или дори да се отчупи. Венецът около зъбния камък е отдръпнат и кърви. Има лош дъх. Почистването извършваме в едно посещения с ултразвуков скалер на швейцарската фирма EMS. Процедурата е напълно безболезнена. Ефектът е изключителен.


7. Мечтая за по-бели зъби. Искам да ги избеля, но се страхувам от увреждане на емайла.

Съвременните методи за избелване на зъби са напълно безвредни. Възможно е по време на избелването (най-често първия ден) да се получи чувствителност, която е преходна и се овладява лесно.  Пациентите ни съобщават, че чувстват зъбите си като „гумени", „дървени", изтръпнали".


8. Храня се само на дясната страна. Чувал съм , че е вредно. Така ли е?

Неволно сте си създали навик тъй като изпитвате някакъв дискомфорт в лявата половина. В тези случаи при прегледа откриваме разрушен зъб, голямо количество зъбен камък и възпалени венци. Нa другата половина зъбите обикновено са изтрити от повишената функция.

Храненето само на едната страна може да доведе до деформация (асиметрия) на лицето. Натоварва се само едната долночелюстна става, което може да причини болка и „щракане".


9. Здравно осигурен съм и имам избран личен стоматолог по Здравната каса. Мога ли да дойда при Вас?

Нашата практика има сключен договор със Здравната каса от нейното създаване. За да можете да ползвате пакета от стоматологични услуги заплатени от Здравната каса е необходимо да сте с непрекъснати здравно осигурителни права и да носите здравната си книжка. За децата до 18 год. пакетът от услуги е по-разширен. При тях е необходимо единствено здравната книжка.

От две години Здравната каса дава възможност на всеки да лекува зъбите си където пожелае, независимо от първоначалния избор на стоматолог и от адресната регистрация. За да сте здравноосигурен Вие не трябва да имате повече от три неплатени вноски за последните 15 месеца.


10. Дъщеря ми има лош навик - слага ръката пред устата си, когато се усмихва. Как да го преодолее?

Дъщеря Ви се нуждае от обстоен преглед и индивидуален разговор при стоматолог. Обикновено откриваме кариозни предни зъби, възпалени венци и много натрупан зъбен камък, лош дъх, ортодонтска деформация, потъмнял преден зъб след кореново лечение, стари пожълтели неестетични пломби. С помощта на съвременната техника и материали всичко това е напълно поправимо и безболезно. Младото момиче може да възвърне своята усмивка и самочувствие.


11. Държа на личната хигиена. Искам да съм убеден, че кабинетът, който посещавам ще отговори на моите изисквания.

Във връзка с новите нормативни изисквания от Европейския съюз, които предстоят да бъдат въведени в България ние направихме няколко големи инвестиции.

През 2005 год. закупихме нов стоматологичен стол и съвременна машина, заменихме сухият стерилизатор с автоклав сертифициран за работа в ЕС. Разликата в надеждността на стерилизацията на инструментариума е в това. че при автоклавирането се унищожават не само вируси, бактерии и микроорганизми, но и техните спори. Инструментариумът при който най-често има контакт с кръв се опакова в специални индивидуални херметически затворени пликове и така се автоклавира.

В нашата практика поддържаме пълната гама от продукти за дезинфекция на фирма ОСС Швейцария и фирма Хенкел Австрия, които са с международен сертификат за доказано качество. Това са отделни препарати за професионална дезинфекция на:

  • едър инструментариум - огледала, пинсети, сонди, щопфери, клещи, лостове, кюрети;
  • дребен инструментариум - борчета, пилители, разширители, матрици;
  • наконечници
  • кожата на стоматологичния стол;
  • санитарни помещения;
  • ръце и лигавица;

Кабинетът има Санитарно разрешително от ХЕИ и редовно се проверява от оторизирани представители - епидемиолог, санитарен инспектор. Тук можете да видите списък с апаратурата, с която разполага дентална практика "Молдованови".