Детска стоматология

Силанизиране

Запечатване на фисурите на пробиващите първи и втори кътни зъби представлява съвременният подход към ранна защита от кариес. При децата рискът от кариес е голям, поради това че липсва функция по време на пробива и следователно патогенните бактерии в плаката не се почистват достатъчно. Това е периода от 12 до 18 месец след пробива на зъба. Бактериите лесно се задържат в оклузалните фисури (ямките на зъба) на пробиващите кътни зъби. Емайлът е все още незрял и лесно податлив на киселинна атака. Дори малко количество патогенни микроорганизми може бързо да предизвикат деминерализация (разрушаване) на емайла. Добрата стоматологична практика означава и защита на пробиващите молари, колкото се може по-рано. Много често при пробива на тези зъби дъвкателната повърхност е засегната от кариес, преди да са пробили напълно в устната кухина. В нашата практика използваме глас - йономерен протектор за повърхности Fuji TRIAGE (розов) в капсули на японската фирма GC - световен лидер при глас - йономерите. Той е с шест пъти по-високо ниво на отделяне на флуор от всеки друг материал. Покриват се ямки, фисури и зъбната повърхност, защитавайки ги от киселините и бактериите като не блокира преминаването на калциевите и фосфорните йони. Реагирайки с флуорида тези йони спомагат за реминерализирането (доизграждането) на емайла на детските зъби.


Флуориране

Флуорна профилактика при децата извършваме чрез локална апликация на флуорни лакове с висока концентрация на флуор, които са в пълен контакт със зъбите за няколко часа. В сравнение с флуорните разтвори, лаковете демонстрират по-продължително освобождаване на флуорни йони поради по-дългия период на директен контакт с емайла. Апликация на флуорен лак, непосредствено след поставяне на брекети, може да бъде ефективен метод за защита на емайла от разрушаване. Пациентите, които не поддържат добра устна хигиена, могат да получават реапликация на флуорен лак на всеки 4 месеца. 

За флуорна профилактика при деца с млечни зъби или смесено съзъбие се нанася флуорен лак по всички зъбни повърхности на всеки 6 месеца.


Лечение на кариес и неговите усложнения при деца и ученици на млечни и постоянни зъби.

Временното съзъбие играе важна роля както за развитието на детето до 12 годишна възраст, така и за формиране на говора. Заболяванията на отделни зъби или на цялото съзъбие могат да предизвикат нарушения и смущения в развитието на организма. Както постоянните, така и временните зъби се засягат от кариес и неговите усложнения. Ранната профилактика и лечение водят до много по-добри резултати в създаването на навици у детето за посещение при зъболекаря.

В нашата практика предлагаме съвременно и безболезнено лечение на детските зъби. Използваме последно поколение обтуровъчни материали, съдържащи голямо количество флуор. Той се отделя непрекъснато в слюнката и предпазва зъбите от появата на вторичен кариес.