Терапевтична стоматология

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване, което засяга твърдите зъбни тъкани: емайл, дентин и цимент. Клинично се проявява с изменение на цвета, размекване на твърдите зъбни тъкани и образуване на дефект. Може да усетите болка от топло, студено, сладко и смущение в дъвкателната функция.

Лечението на кариеса се извършва чрез пломбиране. Съвременната стоматология и материалите, които използваме, дават възможност в повечето случаи да приключим с лечението на зъбния кариес в едно посещение.

Материалите, които използваме в нашата практика за изработване на пломби са:

  • Фотополомер в цветовата гама на зъба:
    - EsthetX HD Dentsply
    - Filteк Ultimate 3М ЕSPE USA - нанокомпозит за перфектна естетика;
    - Essentia – най-ново поколение композит на световно известната японска марка GC;
    - Admira Fusion на VOCO Германия – ново поколение фотополимер т. нар. ормоцер с изключително ниско свиване, което намалява полимеризационния стрес на материала;
  • Гласйономерни цименти в капсули на GC Japan.

Ендодонтия (кореново лечение)

При наличие на нелекуван своевременно кариозен дефект настъпват възпалителни процеси в пулпата - пулпит.  При възпаление на периодонциума т.е. на тъканта която обвива цимента на корена се развива периодонтит -най-често известен като гранулом. И в двата случая на възпаление има характерни болки, дискомфорт, нарушение във функцията на зъба. Всяко отлагане на посещението в кабинета води до усложнения и затруднява лечебния план.

Лечението в нашата практика се извършва в 1 или 2 посещения в зависимост от клиничната картина и протичането. Провежда се под анестезия (упойка) при пълна безболезненост по метода на машинно инструментиране на каналите. Запълването на зъба извършваме по метода на топла кондензация с гутаперкови щифтове. Лечението се провежда по съвременни световни стандарти за успешно кореново лечение.

В кабинета прелекуваме и зъби със старо неуспешно кореново лечение. Първо се прави снимка на дигиталния рентгенгенов апарат в кабинета. Обсъжда се съвмесно с пациента, преценяват се шансовете за успех и едва тогава постъпваме към ревизия на старото, неуспешно кореново лечение.

При травма върху зъб цветът започва постепенно да се променя - от розово-кафяв до сив. Може да липсва болка. При рентгенова снимка по друг повод може да се установи киста върху този зъб. Във времето е настъпила некроза на пулпата и зъбът се е умъртвил без да има симптоматика. В такива случаи провеждаме кореново лечение за запазване на зъба.


Заболяване на венците

Заболяването на венците се характеризира с подпухналост, зачервяване, възпаление и/или болезненост, съпроводено с кръвотечение, отдръпване на венеца от зъба, лош дъх и вкус в устата. Причината за тези оплаквания са бактерии и техните токсини, които се намират в плаката (лепкав слой, който се образува върху зъба). При минерализиране плаката се превръща в по-твърда субстанция - зъбен камък, който се разполага под и над венеца. Ако не се отстранява редовно с ултразвуков скалер (на 6 месеца), той възпалява венците и разгражда костта, която задържа зъбите на мястото им. Това може да доведе до разклащане и ранна загуба на зъби. Колкото по-рано се установи заболяването, толкова по-лесно лечимо е то.

Гингивитът е първият стадий на заболяване на венците. Венците са чувствителни и кървят понякога, когато си миете зъбите, почиствате ги с конец или при отхапване на ябълка. Развитието на гингивита може да се спре, ако стоматологът почисти зъбите ви, а Вие поддържате добра хигиена.

Пародонтит - В тази фаза плаката се разпространява към корените на зъбите като предизвиква инфекция, която може да разруши костта и фибрите, които задържат зъба в челюстта. Венците започват да се отдръпват от зъба като го оголват. При навременна стоматологична намеса и добра устна хигиена, това разрушаване може да се прекрати.


Щифтово изграждане

В случай на силно разрушена или счупена корона на зъба, но с възможност за добро кореново лечение пристъпваме към щифтово изграждане. Процедурата е напълно безболезнена затова не поставяме упойка. В един от каналите на зъба (обикновено най-широкия) се циментира щифт от фиброглас (бял). Отгоре се изгражда формата на отчупената част на зъба с подходящ по цвят фотополимер.

В случаите, в които останалата част от зъба е много малка се налага да се изгради зъбно пънче и върху него да се изработи подходяща коронка.

И по двата метода се възстановява формата, естетиката и функцията на зъба. По този начин спасяваме вашия зъб от екстракция (изваждане).


Шиниране на зъбите

Тази манипулация се извършва в случаи при които има напреднал пародонтит с оголване на корените на зъбите, повишена подвижност, нарушена дъвкателна или говорна функция. Резервните сили на пародонта (зъбодържащия апарат) се изчерпват и патологичния процес протича бързо. Целта на шинирането на тези зъби е преразпределение на натоварването върху зъбите по време на дъвкателния процес. Така запазваме зъбите Ви от по-нататъшно оголване, подвижност и самостоятелно изпадване.

В нашата практика прилагаме метода на неподвижно шиниране. По вътрешната повърхност (към езика) на зъбите залепваме с фотополимер с цвета на зъба шиниращо влакно. Изполваме гласфибровлакната StichTech (Финландия) – най-добрите шиниращи влакна на денталния пазар. За сравнение тези влакна намират приложение в авиокосмическата промишленост. Естетиката е много добра, а възможността за почистване с интердентални четки или зъбен камък не е нарушена. Това е начин за удължаване живота на Вашите зъби.