Ортопедична стоматология

Корони

Корони са необходими в случаите, в които липсва голяма част от зъба или зъбът е с голяма пломба и има опасност от счупване. Това се получава най-често при умъртвени зъби. Короната възстановява правилната форма и повърхност на зъба, подобрява естетиката и дъвкателната функция. Според материала от който са направени короните биват металокерамика или прес керамика Е-мах и циркониеви.

За да се подготви зъбът за корона се налага да бъде изпилен (под упойка). Взема се отпечатък, по който в зъботехническата лаборатория се изработва короната. Върху изпиления зъб се поставя временна корона от композит, изработена веднага в кабинета или от пластмаса изработена в лабораторията. Временната корона запазва изпиленото пънче, помага при хранене, има значение за външния вид. Тя престоява в устата около седмица до окончателното изработване на постоянната корона.


Мостове

Мостовете се изработват в случаите на извадени зъби. Те запълват мястото на един или няколко липсващи зъби. Фиксират се неподвижно в устата. С тях се възстановява нарушената дъвкателна функция, подобрява се говора и естетиката. Мостовете според използвания материал биват:

  • металокерамични
  • керамични конструкции върху циркониев оксид
  • пластмасови - само като временни до фиксиране на постоянния мост

В съвременната стоматология мостове могат да се поставят и върху имплантати от титан.


Протези

Протезите подобряват дъвкателната функция и говора, възстановяват добрия вид на лицето и самочувствието.
Целите (тотални) протези се изработват при липса на всички зъби в устата, докато частичните протези запълват липсата на извадените зъби и предпазват останалите от разместване.
Имедиантните протези се поставят в същия ден след изваждането на зъбите. Носят се около месец докато зараснат местата на извадените зъби.

Видове протези, които предлагаме: 

  • протези от акрилна пластмаса - тотални или частични с метални куки или без куки с пелоти за по-добра естетика във фронта;
  • силиконови (нечупливи) без метални куки, хипоалергенни, олекотени – Bio Dentaplast;

Зъбите към протезите могат да бъдат и по-естетични т. нар. трислойни зъби на фирма Ivoclar - Лихтенщайн.


Бруксизъм и бруксомания - функционално смущение на дъвкателния апарат

Това за Вас са може би непознати термини и заболявания, макар че ние ги срещаме в практиката доста често. Какво представляват те и как можем да Ви помогнем?

Бруксизмът или феномен на Кароли представлява парафункция, която се характеризира със стискане и скърцане на зъби. Бруксомания е парафункция, която се характеризира със стискане на зъбите в статично положение (без движение на долната челюст и без скърцане) Причините могат да бъдат от общ и локален характер. Локални причини са неудобни пломби, корони, мостове, протези, ортодонтски деформации. Общите причини са на нервнорефлекторна основа - психическо напрежение, страх, рискови професии, професионални затруднения. В други случаи се дължи на дразнене и болки при някои общи заболявания.

Най-честите оплаквания на пациентите са изтръпване и болки в зъбите, болки в дъвкателните мускули и долночелюстната става, особено сутрин след събуждане. В напредналите случаи се прибавя главоболие и общо неразположение.

Лечението започваме с консултация при невролог и специалист по вътрешни болести, за да се въздейства върху първопричините. Локално в нашата практика подменяме неправилно изработените пломби, корони, мостове и деформации. Вземаме отпечатък от зъбните редици за изработване на прозрачна шина от твърд силикон в зъботехническата лаборатория, която се носи обикновено през нощта, а при тежки случаи постоянно. Механизмът на нейното действие се основава на промяна мускулния тонус чрез леко повишаване височината на захапката.