Безопасно дентално лечение по време на бременност

Безопасно дентално лечение по време на бременност 5
окт. 2017

При бременните жени е изключително важно да може да се осъществи напълно безопасно лечение на зъбите и венците. Познаване на физиологичните изменения и рисковете през отделните етапи на бременността са водещи фактори в лечението и поведението на денталния лекар.

Здравите зъби и венци са важни за бременните и състоянието им може да повлияе на хода на бременността и раждането. Американски учени доказаха, че заболяванията на венците на майката увеличава риска от преждевременно раждане на дете с ниско тегло. Още преди да забременее бъдещата майка трябва да направи профилактичен преглед и почистване на зъбния камък. Ако жената вече е бременна и има проблем със зъбите или венците веднага трябва да потърси стоматологична помощ, за да бъде отстранен проблема създаден по-рано.

По време на бременност е възможно поставяне на упойка, съобразена с общото състояние на бъдещата майка. Пломбиране на зъби може да се извършва без ограничения. Рентгенова снимка може да се направи след третия месец на бременността, като се покрие корема със защитна оловна престилка. За запазване и укрепване на зъбния емайл може да се извърши флуориране с флуорен лак. Той възпрепятства метаболизма на бактериите и повишава устойчивостта на зъбите от въздействие на киселинни реакции.

Сподели