Електрическа или механична четка за зъби?

Електрическа или механична четка за зъби? 15
февр. 2017

Ако сте усвоили правилно техниките за миене на зъби, може би не ви вълнува толкова въпроса – електрическа или механична четка за зъби да изберете. Като начало се научете на правилно използване на механичната четка. Естествено, за доброто почистване трябва да ползвате конци за зъби, интердентални четки, като е важно да не оставяте езика непочистен. Ако все пак това не ви помага достатъчно, то по-добре си купете електрическа четка, за да сте сигурни, че зъбите ви ще бъдат добре почистени. Съвременните четки имат таймер, който помага да отделите необходимото време за почистване, а също така и малко устройство за дезинфекция на използвания накрайник.

Ако решите да купите елетрическа четка за зъби, то имайте предвид следните изисквания:

  • Главичката на четката трябва да има възможност да се сменя. По този начин цялото семейство ще ползва една четка с индивидуални накрайници, които имат маркери за разпознаване. Когато главичките се износят (обикновено 3-4 месеца) ще си купите само накрайници, а не цяла нова четка.  
  • Захранване на четката: с батерии или зарядно устройство в електрическата мрежа. По-добрият вариант е със зарядно устройство.
  • Движение и форма на измиващата главичка: въртеливи движения с кръгла глава или измитащи движения с глава наподобяваща механична четка. Вторият вариант е по-удачен и за предпочитане.
  • Предлагат се и варианти за чувствителни зъби, за масажиране на венци, по-компактни за пътуване, а също така и зъбен душ, за по-добро почистване на междузъбните пространства и венци.

Електрическата четка е много удобна за децата, на които по принцип им е трудно да усвоят техниките за правилно миене. Ето и един интересен случай от нашата практика:

Майка доведе дете на 3 години и 2 месеца с начални кариеси. Още при влизането в кабинета си помислихме, че това ще бъде само едно запознаване с обстановката и в най-добрия случай преглед. Детето е на много малка възраст за каквито и да е дентални манипулации с машина. Учудването ни беше голямо, когато детето спокойно седна само на стола, отвори широко уста и майка му каза , че ще почистим зъбчетата с четчица, която бръмчи като неговата. Оказа се, че майката, дългогодишна пациентка, е много стриктна в хигиената на детето и му е създала навик за миене на зъбите с детска електрическа четка. Детето нито за миг не се изненада от шума на машината. Кариесите бяха още малки и успяхме да направим дори на два зъба пломби още на първото посещение. Нашата смела Вики на практика ни показа какъв добър ефект се беше получил от ранното изпозване на електрическа четка за зъби.

Сподели