Връзката межу пародонтoзата и другите заболявания в организма

Връзката межу пародонтoзата и другите заболявания в организма 5
май 2017

Пародонтозата се нарежда непосредствено след кариеса при най-честите стоматолигични заболявания. Тя обваща цялата устна кухина, увреждайки костната тъкан. Наблюдава се постепенно смъкване на венците, което оголва корените на зъбите. Най-честатите причини за тази болест са лошата устна хигиена и нездравословният начин на живот.

На среща на Европейската федерация и Американската асоциация по пародонтолгия, проведена през ноември 2012 в Испания, се призовава за специално отношение към пародонтологичните заболявания като важен обществен и здравен проблем. Изтъкна се връзката им със системните заболявания, а също така и важността от профилактика. На базата на голям брой изследвания има убедителни доказателства, че пародонтитите може да повишат риска от диабет или сърдечносъдови заболявания, да доведат до неблагоприятни последици при бременност, като преждевременно раждане или новородени с ниско тегло. Ревматоидният артрит също се свързва с пародонталната инфекция.

Заболяването на пародонта дълги години у нас се пренебрегваше. Дори битуваше израза „пародонтозата не се лекува” или „изчистването на зъбния камък ще разклати зъбите ми”. Крайно погрешно! На всички пациенти с подобни системни заболявания се препоръчва да направят пълно изследване за установяване на пародонтален статус и насоки за лечение.

Бъдете разумни, интелигентни, съвременни пациенти. Помислете и за своето общо здраве.

Сподели